ARTIST INFO |
![]() website my space CD review |
CONCERT INFO |
CONCERT REVIEW |
Uiteindelijk werden de deuren van de Effenaar open gegooid en een vrij imposant massaatje stroomde naar binnen. De Nederlanders zijn Candy dus blijkbaar niet vergeten, ondanks het feit dat ze meer offshore vertoeft dan in thuisland. Het is nu alweer van 1989 geleden dat Dave Stewart (van Eurhythmics-faam) het brave meisje van onder vader Hans’ beschermende vleugels weghaalde, om samen met haar het album “Lily Was Here” in te blikken. Datzelfde 1989 was overigens een zeer vruchtbaar jaar voor Candy, want ze werd ook opgemerkt door de Prince van de funk, die naarstig op zoek was naar een bijdehandse vervangster voor zijn Sheila en andere E’s. Candy is dus uitgebreid te horen op diens album “Graffiti Bridge” en ze speelt een hoofdrol op de voortreffelijke single “Partyman”. En de rest is geschiedenis, zoals men pleegt te zeggen als men geen tijd en plaats heeft om over een bepaald onderwerp door te bomen. Een twaalftal eigen album’s en tientallen gastoptredens bij befaamde artiesten als Prince, Van Morrison, Maceo Parker en Pink Floyd later, staat ze nu hier ‘thuis’ om haar nieuwe dubbele CD voor te stellen. “Funked Up en Chilled Out” is de titel, en deze geeft precies weer, waar het op staat. Deel één is het funky schijfje waar ondergetekende zich kan in vinden. In deel twee speelt Candy Dulfer al te zeer op veilig, een luie lounge stijl die kan werken voor enkele nummers, maar die bij mij onwillekeurig vergelijkingen oproept met hedendaagse muzak. Wat oneerbiedig ? Na een machtige intro, blijft het stevig doorgaan met “Speedreading” of keyboardist Chance Howard die al rappende de funktrein op snelheid brengt. Chance was samen met drummer Kirk A. Johnson nog lid van de band van Prince.
Het siert Candy dat ze niet voortdurend in het middelpunt van de belangstelling wil staan. Zo ruimt ze regelmatig baan om de voortreffelijke soulzangeres Leona aan het woord te laten met nummers uit haar eigen CD, zoals de prachtige ballad “Tailfeather”.
Na “Oda Al Viño”, een nummer dat ze samen met Thomas Banks componeerde en dat als basis diende voor een soundtrack voor een docu over biologische wijntelers en Fairtrade, speelt ze het enige Prince nummer van de avond. Prince schreef het voor en over haar, vertelt ze, “Life of the Party” knalt eruit en de beide ex Nelson-huurlingen geven van jetje. Daarop volgt een reeks knalsuccessen van twintig jaar Candy Dulfer, “Pick Up The Pieces” of course, en “Sax à GoGo”. En toen was het gedaan. Neen, het dolle applaus van het publiek vermurwt Candy en haar gang om er nog eentje bovenop te gooien. Het wordt er eentje van Leona, de saga van de “Clean Up Woman”. Ik mag nog even mijn grote waardering uitspreken voor de uitmuntende bass van Manuel Hugas, zonder wie je de funk in de wilgen kan hangen. Zonder onberispelijke bass en drums kan je het schudden. Maar dat is waar voor elke muziek natuurlijk. Zonder gedegen rhythmsection hebben de solisten geen houvast en gaan ze onherroepelijk de mist in. Daarom…driewerf…jawel. witteMVS
en niet te vergeten...@ 18 mei...George Thorogood - 27 mei...Solomon Burke - 09 juli...Susan Tedeschi & Robben Ford |